Ik haaaat jou!

Posted on Posted in Quote

5 tips die jou en je kind helpen omgaan met boze buien

SONY DSC

  1. Erken de boosheid

Wanneer je kind boos is en staat te roepen, te schreeuwen of wat dan ook, laat hem dan boos zijn. Pak hem niet abrupt vast maar probeer (oog)contact te maken of je hand op zijn schouder te leggen en te benoemen wat je ziet. ‘Ik zie dat je boos/kwaad/razend bent.’ Hoe dichter je met je bewoording bij de staat van zijn emotie komt hoe groter de kans dat hij het hoort. Zeg ook dat dat mag. En wanneer je ook begrijpt waarom hij boos is, benoem dat dan ook. Begrijpen betekent NIET dat je het er mee eens bent.

  1. Geef ruimte

Geef hem de ruimte om boos te zijn. Zeg dat hij zelf een plek mag zoeken waar hij boos wil zijn. En dat hij de tijd mag nemen om weer rustig te worden. Dat je er bent als hij iets wil vertellen, doen of wat dan ook. Wees duidelijk, concreet en kort en maak ook hier oogcontact. ‘Ga maar even naar een plek waar je boos wilt zijn en doe maar even wat je wilt.’ Ga niet overleggen, onderhandelen, bemiddelen of iets dergelijks.

  1. Heb begrip

Wanneer je kind weer rustiger is en nog met je wil praten, toon dan begrip. Zeg in geen geval niet dat zijn gevoel niet klopt. Wanneer je namelijk zou zeggen: ‘Je hoeft niet boos te zijn want….’, dan heeft hij het gevoel dat zijn gevoel er niet mag zijn. Dit staat voor hem los van de situatie. Beter is om later samen met hem bespreken hoe hij er anders naar kan kijken of het anders kan doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Weet wel dat je al heel vroeg kan beginnen met uitleggen. Ook al begrijpen ze je woorden nog niet, lichaamstaal zegt ook al heel erg veel.

  1. Bespreek de emotie

Je kunt op een ander moment, wanneer je kind lekker in zijn vel zit, samen bespreken wat hij nodig heeft wanneer hij boos is. Wil hij met rust gelaten worden? Wil hij bij je zijn? Wil hij slaan? En probeer samen te regelen dat hij (zonder iets of iemand te beschadigen) die ruimte kan krijgen. Onthoudt dat de boze ongecontroleerde buien minder worden naarmate hij zich beter in woorden kan uiten.

  1. Leef je in

Probeer of je kunt voelen waar jij behoefte aan zou hebben wanneer jij zo klein zou zijn. Wat zou jij willen? Wat zou jij doen? Of misschien herken je het wel en vertel je dat aan je kind. Je kunt hem dan ook vertellen hoe jij daar mee om bent gegaan. Doe dit ook op momenten dat je kind niet boos is.

 

Heb je wat aan deze tips? Laat het ons op facebook even weten! En heb je zelf tips dan vinden we het leuk als je deze met ons deelt.

 

Wil je meer tips schrijf je dan in voor onze inspiratiebrief of lees hierover in het boekje ‘Zie mij nou’.

 

Delen is lief...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *